בשנים האחרונות, אחד מהליכי חדלות הפרעון טיפס במדרגות המוניטין בין חייבים רבים, אשר נמצאים בסיטואציות בהן עליהם להתמודד עם חובות גבוהים לנושה מסויים ואף, לעיתים, למספר רב של נושים אשר מבקשים את המגיע להם.
לרוב, באמצעות פעולותיהם של אותם נושים, נפתחים כנגד החייב הליכי הוצאה לפועל ארוכים ומייגעים, המחייבים אותו להתמודד עם הגבלות יומיומיות קשות אשר מטרתם הינה להביא לגביית החובות, כגון עיקולים, מאסרים, צווי עיכוב יציאה מן הארץ, זימונים לחקירות יכולת וצווי הבאה, הגבלות על חידוש רישיון נהיגה, איסור שימוש בכרטיס אשראי, הגבלות ועיקולים על חשבון הבנק ועוד.
עם זאת, הליך פשיטת הרגל, בניגוד למערכת ההוצאה לפועל, המיועדת בעיקר לשירות גבית החובות של הנושים בלבד, הינו הליך אשר לרוב, נועד לשרת את החייב, באמצעות סיפוק פתרון רציונאלי להסדרת חובותיו וכן קבלת הגנה משפטית המאפשרת לנהל את חייו מבלי להיחשף להליכי הגביה הדורסניים של מערכת ההוצאה לפועל, ובכך מתאפשרת אף מחיקת חובותיו באמצעות צו "הפטר מחובות" על-ידי בית המשפט.
לא כל שכן, ברגע שההליך מתחיל, לא ניתנת אפשרות לבצע פעולות גביה עצמאיות כגון הליכי הוצאה לפועל כנגד פושט רגל (בהינתן עיכוב הליכים ובשינויים המתחייבים לכל מקרה בנפרד).
מהו למעשה הליך פשיטת רגל?
פשיטת רגל הינו אחד מההליכים הניתנים להפעלה כנגד אדם חדל פירעון, כלומר אדם החייב יותר מכפי שביכולתו לפרוע. הליך זה מתאפשר באמצעות ריכוז כל פעולות הגביה של כלל נושיו של החייב, בפיקוח בית המשפט המחוזי, הפועל באמצעות בעל תפקיד המכונה "נאמן", אשר תפקידו הינו לבצע בדיקה של נכסיו והכנסותיו של החייב אל מול הוצאותיו, כך שעל-ידי התחשבות במצבו של החייב, מבצע הראשון הסדרה כוללת של כלל החובות. כמו-כן, בהליך מעורב גם כונס הנכסים הרשמי המהווה צד לכל בקשה או הליך בפני בית המשפט.
לבקשת מי נפתח ההליך?
הליך ההוצאה לפועל יכול להיפתח לבקשת נושה וכן, ברוב המקרים, לבקשת החייב עצמו, אשר עשוי למצוא בו יתרונות, כגון הפטר מחובות, שעשוי להינתן לחייב בתנאים מסוימים ויאפשר לו לפתוח דף חדש ובכך יקבל הגנה כנגד נושיו על-ידי כניסה להליך זה.
מהי מטרת הליך פשיטת הרגל?
מטרת הליך פשיטת הרגל הינה ליצור סיטואציה אשר תוכל להקל עם החייב בזמנים מסובכים אלה בהם הוא עומד, באמצעות כך שנכסיו של החייב יכונסו, ימומשו ותמורתם תחולק לנושיו. כמו-כן, לאחר מימוש וחלוקת תמורת כל נכסי החייב, או במקביל, הגעת החייב להסדר עם נושיו, במסגרת אישורו של בית המשפט, יוכל החייב, בכפוף לתנאים מסויימים, לסיים ההליך ולקבל צו "הפטר מחובות".
מהם תנאי הליך פשיטת הרגל?
על-מנת שתקום האפשרות לנקיטת הליך פשיטת הרגל, יש צורך בקיום שלושה תנאים מצטברים:
- כלל חובותיו של החייב אינם פחותים מסך של 17,481.54 ש"ח (בכפוף למדד המחירים לצרכן).
- לבקשת החייב נדרש צירוף פרטי נכסיו, הכנסותיו, הוצאותיו וחבויותיו, שלו ושל בני משפחתו הקרובה.
- הרשאת החייב בכתב לכונס הרשמי, הכוללת את הסכמתו למסירת כל מידע שידרש ממנו בעתיד.