מהו הסכם מייסדים?
הסכם מייסדים הינו הסכם בין מספר שותפים אשר מעוניינים להקים עסק ולנהלו יחד. הסכם מייסדים למעשה מסדיר את מערכת היחסים בין מייסדי החברה ונותן מענה לשאלות רבות ומחלוקות עתידיות שיכולות להתגלע ביניהם.
שותפים רבים אינם מודעים לחשיבות שבכינון הסכם מייסדים וסבורים כי די בתקנון אשר יסדיר את היחסים ביניהם ואין כל צורך במסמך נוסף.
במאמר שלהלן, אעמוד בקצרה על ההבדלים בין ההסכם מייסדים לתקנון, אסביר מהו הערך המוסף של הסכם מייסדים ומדוע הסכם מייסדים הוא יותר מהמלצה עבור מי שמעוניין לנהל עסק עם שותפים ובו זמנית להגן על זכויותיו המשפטיות.
מה בין הסכם מייסדים לתקנון?
הסכם מייסדים נושא בחובו הן הסכמות כלליות בנוגע לאופן התנהלות החברה, העברת מניות בחברה וכדומה והן הסמכות פרטיות בין המייסדים.
מה ההבדל אם כך בין תקנון ובין הסכם מייסדים?
ראשית, בעוד תקנון הינו חלק ממסמכי ההתאגדות של החברה וחובה על כל חברה לנסח תקנון, לא קיימת חובה בחוק לכונן הסכם מייסדים.
הסכם מייסדים מחייב אך ורק את בעלי המניות שחתמו עליו, בעוד תקנון מחיייב כל בעל מניות בחברה וכל בעל מניות עתידי שיחזיק במניותיה של החברה.
הסכם המייסדים למעשה מציב גבולות לעניינים הנתונים לגמישותו של התקנון אשר מאפשר שינוי בקלות יתרה יחסית (ע”י רוב בעלי המניות או ע”פ רוב אחר הנקבע בתקנון החברה). כך למשל, בהסכם מייסדים יוכלו בעלי המניות לקבוע עיסוק ספציפי של החברה, שעבורו נוסדה השותפות ביניהם, בעוד כאשר בתקנון נהוג לציין על פי רוב שהחברה תעסוק בכל עיסוק חוקי ולא להגבילה לעיסוק ספציפי. כך יוכלו בעלי המניות שחתמו על הסכם מייסדים להבטיח כי מירב זמנם ומרצם ינותב לתחום לשמו נוסדה החברה מלכתחילה.
אחד מההבדלים החשובים ביותר נוגע למעשה להיותו של הסכם מייסדים חוזה לכל דבר, ככזה ניתן לשנותו אך ורק בהסכמת הצדדים, בעוד שאת תקנון החברה ניתן לשנות ברוב רגיל בדר”כ. כך למשל כאשר הוסכם בין בעל מניות מיעוט לבעל מניות הרוב על תנאי מסויים בתקנון, יוכל בעל מניות הרוב ליזום שינוי של התקנון ובכך להתנער מהסיכום בין השניים, בעוד כאשר ישנו הסכם מייסדים בין השניים, בעל מניות הרוב לא יוכל לבצע שינוי שאינו על דעתו של בעל מניות המיעוט.
הבדל נוסף נוגע לפומביות המסמך, בעוד תקנון הינו מסמך החשוף לעיני הציבור כולו ולמעשה כל דורש רשאי לעיין בו (בכפוף לתשלום אגרה), הסכם המייסדים ותוכנו נשארים בין מייסדיה של החברה בלבד וחשופים לעיניהם בלבד. חשאיותו של הסכם המייסדים עשויה להיות חשובה לאין ערוך בעיקר כאשר ישנם הסכמים בין השותפים המייסדים של החברה שהם אינם רוצים שיהיו גלויים לעיני כל (כדוגמת אופן חלוקת הרווחים בחברה ותנאי אי תחרות, זכות ראשונים בין המייסדים במקרה של מכירת מניות על ידי מי מהמייסדים, הסכמים לפתרון סכסוכים ועוד).
על כן, כאשר שותפים מעוניינים להקים חברה ולנהלה יחד, לא כדאי להסתמך באופן בלעדי על התקנון.
כיצד לנסח הסכם מייסדים?
כמובן שיש להתאים את ההסכם לשותפים המתקשרים בהסכם ואין דומה הסכם אחד למשנהו, את ההסכם יש לנסח בהתאם לרצונותיהם של השותפים ומהותו של העסק אותו הם מבקשים לייסד. עם זאת, ישנם היבטים אותם מומלץ לכלול במרביתם של ההסכמים.
ראשית, ככל וההסכם נחתם עוד לפני הקמת החברה ורישומה ברשם החברות, יש לציין כי בכוונת הצדדים להקים חברה. יש לציין גם מי מממן את החברה ובהתאמה- כיצד משפיע עניין זה על מבנה החברה ועל זכויות הצדדים. לעיתים, יצויין בהסכם כיצד יגוייסו הון נוסף לצורך מימון המיזם/החברה. יש לציין גם כיצד תנוהל החברה ואת תפקידיהם של השותפים בחברה (למשל: דירקטורים, מנכ”לים). כמו כן יש לקבוע כיצד יתקבלו ההחלטות בחברה, מי יהיו מורשי החתימה של החברה וכן להסדיר את תנאי אי תחרות וסודיות של החברה ולקבוע למי שייך הקניין הרוחני של החברה. מומלץ כי השותפים יתנו דעתם גם על התפתחויות פחות נעימות בחברה כגון- מה יהיו הסעדים במקרה של הפרת ההסכם על ידי מי מהשותפים, כיצד ייושבו סכסוכים בין השותפים (למשל פנייה למגשר או בורר שמוסכם על הצדדים) ומהן העילות לפירוק מרצון של החברה.
לאחר שהשותפים מעוניינים לנסח הסכם מייסדים, מומלץ להפקיד את האחריות לניסוח ההסכם בידיו של עו”ד מומחה ומנוסה אשר ידאג לעגן בהסכם את כל ההיבטים הקיימים בניהולה של החברה ויתחשב במחלוקות עתידיות שיכולות להתגלע בין הצדדים. זאת ועוד, ניסוח ההסכם על ידי עו”ד מיומן וצד אובייקטיבי שאינו בעל אינטרס אישי, יבטיח את זכויות כל השותפים והגעה להסכמות הדדיות באופו מהיר ויעיל.
למשרדנו ניסיון רב בניסוח הסכמים וחוזים והסכמי מייסדים בפרט, משרדנו עוסק גם בהקמה וליווי של חברות, כחלק מסל השירותים המוצע לחברות חדשות אשר מוקמות באמצעות המשרד, מוענקת האופציה לקבלת “חליפה משפטית” לכל מידה ובהתאם להיקף ואופי הפעילות העסקית. בנוסף הפורום שבאתר עומד לרשותכם לשאלות בנושא הסכמי מייסדים.